Topp 5: Verste pengesluk
0

Topp 5: Verste pengesluk

mar 31 Spill.no  

En gang handlet spill om å gå inn i en butikk, kjøpe spillet, og ta det med hjem og spille det. En enkel transaksjon var alt som skulle til for å få spillet. I dag finnes det utallige andre pengesluk å kaste pengene sine i om man er interessert i å spille. Christian har satt opp en liste over fem ulike pengesluk gamere kan kaste ukepengene sine i.

5. Samleobjekter 

De fleste av oss har vel vært borte i Pokémon-kort, World of Warcraft-kort, spillfigurer fra Outland eller noe annet stæsj. En ekstra glede som våre kjære spillselskaper ønsker at vi skal samle på. Samle. Kjøpe alle sammen. Alt. Samlemanien for slike kort og figur-serier slår som oftest til i barneskole-alder, men det gjelder også mange eldre og voksne personer også sin gjerne spytter inn noen hundrelapper ekstra for å få en heslig statue de kan ha på peishylla hjemme. For de fleste går det over, og pengene renner ut kun der og da, men for andre blir dette til et stort pengesluk på den lange, dyre reisen til å ”buy’em all!”

4. Online-pass

Er det noe mange irriterer seg grønn over når de kjøper spill er det den påfølgende kostnaden for å spille det enkelte spillet online. De fleste spill kommer med en kode, men kjøper du spill brukt er som regel koden verdiløs. Dermed blir man pent nødt til å kjøpe en ny kode online, og pengene man sparte på bruktkjøpet går dermed med til å få spillet komplett. Onlinepass er et ganske utspekulert trekk fra utgiverne for å få bukt med bruktspillsalget.

3. Abonnementer og onlinetjenester

Abonnementer i spill og spilltjenester er et sted mye penger går bort. Og det føles både utdatert og unødvendig. Først må en kjøpe selve spillet med diverse tilleggspakker, dernest et abonnement for å få lov til å faktisk spille spillet. Virkelig? Har dere ikke fått nok penger alt? Man skulle tenke seg at det ville være nok å kjøpe spillet og det eventuelle online-passet, men nei. Forretningsmodellen er heldigvis døende, noe både Funcom og Electronic Arts erfarte med sine onlinerollespill The Secret World og Star Wars: The Old Republic som begge gikk fra å være abonnementsbasert til å bli free-to-play.

2. Mikrotransaksjoner og DLC

Mikrotransaksjoner er et kjent begrep for mange, men kanskje ukjent for noen. Kort sagt betyr det små betalinger for enkeltelementer i spill. I større spillindustri er Call of Duty en av verstingene på mikrotransaksjoner med flere digitale tilleggspakker og andre ekstra saker. Spill som Dead Space 3 har også i den siste tiden innsett at slike mikrotransaksjoner er en god inntektskilde, og tilbyr spilleren å kjøpe ressurser og snarveier for ekte penger. 

For gratisspill er mikrotransaksjoner forøvrig en grei forretningsmodell, men for spill vi betaler for burde vi bli spart for disse forsøkene på å få oss til å åpne lommeboka ytterligere. Nedlastbart innhold til salgs på lanseringsdatoen vil aldri være akseptabelt, uansett.

1. Skylanders

Vinneren av tittelen som det verste pengesluket for denne gang, går til ingen andre enn det suksessfulle Skylanders-konseptet. For de som ikke er helt sikre på hva Skylanders er: Skylanders er en spillserie fra Activision Blizzard hvor man først kjøper en startpakke med spill, en portal man kobler til maskinen, og et par figurer. Figurene plasseres på portalen, for så å bli spillbart i spillet på skjermen. For å få bonuser, låse opp nye ting og få tilgang til alle områdene i spillet må man kjøpe nye figurer fra butikkene. Til sammen finnes det godt over hundre figurer som kan kjøpes. 

 Også Disney har fattet interesse, og har adoptert konseptet. I løpet av 2013 lanserer de Disney Infinity, som er en tro Skylanders kopi med Disney-figurer – så se opp for dette i butikkene i fremtiden! Artig for barna, dyrt for foreldrene.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.