Tour de France i stua!
0

Tour de France i stua!

jun 28 Spill.no  

Like før Tour de France slipper Cyanide hvert år et nytt spill i «Pro Cycling Manager»-serien. Med økende sykkelinteresse i Norge er det ikke utenkelig at flere vil få øynene opp for dette spillet.

Forbedret grafikkmotor og nivådesigner

I promoteringen av spillet har Cyanide lagt stor vekt på den oppdaterte grafikkmotoren, og det er forståelig. Grafikken i årets spill er rett og slett praktfull, og man kan sitte hjemme i stuen og virkelig føle at man er en del av Tour de France-sirkuset. Eller Giro d’Italia for den saks skyld.

Endringene går hovedsaklig på syklistanimasjoner og landskap. Høydeforskjeller og landskapet i årets spill skal være 100% likt virkeligheten. Velger du da å sykle årets 17. etappe av Tour de France, opp Col du Tourmalet, vil du altså få oppleve fjellet slik det faktisk ser ut med hver eneste oppover- og nedoverbakke plassert på riktig sted i løypa. Langs løypa har vi også fått fine oppgraderinger i form av trær og busker, veimarkering og ulike typer underlag, bl.a. brostein, slitt asfalt og grus.

Sammen med den forbedrede grafikken er den nye nivådesigneren en av årets viktigste oppdateringer. Den har fått et bedre utseende, og har ikke minst blitt mye enklere å bruke. Med dette verktøyet kan hvem som helst lage nye etapper av høy kvalitet, noe som har vært mye vanskeligere i de tidligere utgavene. For å lage en etappe starter man med å legge inn GPS-koordinatene til området man har valgt seg ut. Som nevnt vil editoren da lage en høydeprofil for området som er 100% lik virkeligheten, før man velger hvilke veier det skal sykles på. Veldig enkelt og greit.

Menyene har også fått et ansiktsløft og er i år bedre å se på og lettere å navigere i. Når man starter et nytt spill har vi også fått enklere tilgang på mer informasjon om etappens lengde, gjennomsnittlig stigning og totalt antall høydemeter for å nevne noe.

Ny spillmodus og simulering

Det er mange forskjellige spillmoduser å velge mellom i «Pro Cycling Manager 2010». Som tidligere kan man velge mellom karriere, etappeløp, etappe, klassiker og bane. I karrieredelen er det mye det samme som tidligere, men det har kommet noen nyheter. Hver måned mottar du nå en epost med informasjon om hvordan laget ditt ligger ann i Cya Top Tour. Mot slutten av sesongen får du også være med på å delta i kåringen av årets rytter ved å velge den rytteren du mener har vært best. Det er ingen revolusjonerende forbedringer, men det er fine tilskudd til karrieredelen.  

En ny modus i «Pro Cycling Manager 2010» er sesong-modusen. Dette er egentlig en forenklet versjon av karriere-modusen. Her velger du selv hvilke lag som skal være med og hvilke ritt de skal sykle. Du kan for eksempel velge at alle Pro Tour-lagene skal sykle alle Pro Tour-rittene. Her trenger du ikke tenke på rytternes trening, men bare følge med på den fysiske formen. Signering av nye ryttere og det økonomisk aspektet trenger du heller ikke tenke på i denne modusen. Dette er med på å gjøre spillet enklere å mestre for flere.

Ved simulering av rittene kan du selvfølgelig velge 3D-simulering, men nytt av året er en detaljert simulering ved hjelp av tekstoppdateringer. Underveis i løpet kan du her justere taktikk og hva rytterne skal gjøre på en veldig oversiktlig måte. Det som er litt synd er at man i etterkant ikke kan få se løpet i reprise i 3D, ikke en gang avslutningen.

Den detaljerte simuleringen er heldigvis mindre maskinkrevende enn 3D-simuleringen, og godt er det. Noe av problemet med PCM-serien er nemlig at spillet krever overraskende mye av maskinen, i hvertfall når du ser på hva du får igjen av grafikk. Selv om årets spill har fått en kraftig forbedret grafikkmotor så er det ingen hemmelighet at PCM ikke akkurat er «Crysis». Du vil kunne spille spillet på de fleste maskinene, men flyten i 3D-simuleringen detter veldig fort.

Et realistisk spill

Selve gameplayet og styringsmulighetene i 3D-simuleringen har ikke endret seg noe drastisk. De som har spilt de tidligere spillene vil kjenne seg godt igjen.
Det som er verdt å legge merke til er at spillet har blitt mer realistisk. For det første så virker det som om spurterne har en mye høyere seiersprosent i årets spill. Det er en fin forbedring fra tidligere spill hvor man til kunne klø seg i bakhodet når en på papiret veldig dårlig rytter kunne komme bakfra og slå Mark Cavendish, Thor Hushovd eller Oscar Freire i en massespurt.

For det andre har det blitt veldig mye tyngre å ligge i tet og dra feltet. Ryttere med gode ferdigheter på flatmark oppnår fort en veldig høy puls, mens rytterne som ligger som nummer to og tre kan ligge på en mye penere puls. Dette gjør at man må være enda smartere når man legger opp taktikken før spurtopptrekkene.
Nytt av året er også prolog-ferdigheter. Det er ikke lenger bare tempo-ferdighetene som gjelder på de ofte litt kortere prologene. Cancellara har selvfølgelig både høye tempo- og prolog-ferdigheter, men det er en del ryttere som har fått relativt høye prolog-ferdigheter uten å være blant de beste på tempo. Dette gjelder blant annet vår egen Thor Hushovd.

For lite detaljstyring

Årets spill har er blitt bedre på mange punkter, men det er i grafikken vi ser den største oppgraderingen. Dette er helt klart et steg i riktig retning og mange vil si at det var på sin plass. At menyene også endelig har blitt oppgradert er deilig å se.
Årets spill virker veldig gjennomarbeidet og det er få, om ingen, bugs. Cyanide har tatt med det beste fra tidligere spill og krydret det med nye features som en ny spillmodus og mer realistisk gameplay.

Mitt ankepunkt går likevel på detaljstyringen av spillet. De av oss som spiller «Football Manager» er vant til å ha kontroll over nesten alt. Det har man ikke i samme grad i «Pro Cycling Mnagaer 2010», og det er synd. Med fordel kunne Cyanide ha sett mot SEGA og «Football Manager», og utvidet manager-delen av spillet. For mange vil det nok allikevel holde med de mulighetene man har i karriere-modus.

«Pro Cycling Manager 2010» er det beste spillet i denne serien, og absolutt verdt å prøve om man har litt interesse av sykkelsporten. De fleste vil ha nok av utfordringer og strategiske og taktiske valg å ta. For de som er vant med «Football Manager» er det synd at manager-delen ikke er like gjennomført, men man vil likevel få mange timer med moro med dette spillet.

Flere bilder fra spillet finner du på neste side!

«Pro Cycling Manager 2010» er utviklet av Cyanide Studio og utgis av Nordic Game Supply. Spillet lanseres på PC og PSP 30. juni. Vi har testet PC-versjonen av spillet.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.