Undersøkelse avdekker mobbekultur innad i Paradox Interactive
0

Undersøkelse avdekker mobbekultur innad i Paradox Interactive

sep 07 Anders Lønning  

Paradox Interactive har alvorlige problemer med arbeidsmiljøet og det er verst for kvinnene. Dette avdekket medarbeiderundersøkelser gjort av fagforeningene Unionen og SverigesIngenjör.

Det er det svenske teknologinettstedet Breakit som i går rapporterte om funnene fra medarbeiderundersøkelsen. blant de 133 (av totalt 400 ansatte i Sverige) som deltok i undersøkelsen ble det funnet at nesten halvparten hadde opplevd krenkende behandling.

Noen dager etter undersøkelsen skal ha blitt avholdt forlot administrerende direktøren av Paradox Interactive, Ebba Ljungerud sin stilling. Selskapet sier det ikke har sammenheng med undersøkelsen, og at de nå planlegger å kjøre sin egen studie om arbeidsmiljøet.

«Vi antok at undersøkelsen ville vise at spillindustrien gjerne ikke er det flotteste stedet, men ikke på denne skalaen» sier en anonym kilde til Breakit.

Alarm fra innsiden av spillsuksessen Paradox Interactive – lekket dokument vitner om mobbing, misbruk og taushetskultur
Avtroppende sjef Ebba Ljungerud og påtroppende sjef Fredrik Wester

I følge undersøkelsen er det mobbing og kjønnsdiskriminering som er selve hovedproblemet innad i selskapet, og det rammer kvinner verst. Blant kvinner, som utgjorde 26 prosent av de som svarte på undersøkelsen, var det hele 69 prosent som sa de hadde opplevd krenkende behandling. Blant mennene var tallet på 33 prosent.

De ansatte sier også i undersøkelsen at det er en taushetskultur i selskapet, og at nesten ingen av de som har opplevd trakassering har følt at problemet deres har blitt løst

«Krenkende behandling er et systematisk og altfor vanlig problem i Paradox. … Det er en oppfatning av at de på ledernivå som trakasserer blir beskyttet av selskapet» heter det fra konklusjonen til rapporten.

Crusader Kings III på Steam

Fagforeningene krever sterke tiltak fra ledelsen og skal ha presentert resultatene fra undersøkelsen for Paradox sin personal sjef, Marina Hedman og daværende administrerende direktør Ebba Ljungerud mandag i forrige uke. De ansatte fikk vite resultatene på onsdag, bare noen timer før nyheten om at Ljungerud skulle tre av. Selskapet holder likevel frem at Ljungerud sin avgang var hennes eget valg, og at den bør sees i sammenheng med sviktende resultater, kansellerte prosjekter og et ønske om en annen retning for selskapet.

Når Breakit tok kontakt med Paradox om saken sa de først at resultatet «ikke er tilfredsstillende» men peker også på at det er vanskelig å iverksette umiddelbare tiltak fordi etterforskningen er «uformell« og nettopp fordi selskapet er i ferd med å omstille seg etter Ljungerud’s avgang. En halv dag senere sier kommunikasjonssjef Loïc Fontaine dette:

«Paradox er nå i ferd med å få inn et eksternt, nøytralt firma for å gjennomføre en grundig gjennomgang av prosessene våre og en omfattende medarbeidersamtale

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill av og på de siste seks årene, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.