Utdatert rallysimulator
0

Utdatert rallysimulator

okt 12 Spill.no  

Mange har gode minner fra «WRC»-serien på Playstation 2. Britiske Evolution Studios gjorde en fantastisk jobb med å gjenskape bilsporten i spillform, men i 2005 la de serien på hylla for å konsentrere seg om «Motorstorm»-serien på Playstation 3. Nå har den italienske utvikleren Milestone skaffet seg WRC-lisensen, men de klarer dessverre ikke å gjenskape suksessen til Evolution.

Begredelige menyer

Der Evolution Studios klarte å få adrenalinnivået til topps fra første innlastingsskjerm, forsøker Milestone å få oss til å sovne. Allerede i menyene til «WRC: FIA World Rally Championship» begynner jeg å få bange anelser. Grumsete tekst og manøvrering i klønete firkantede ikoner er alt annet enn brukervennlig. Designet er mørkt og trist, og dette minner mer om et nytteprogram til PC enn et racingspill så langt.

Bedre blir det dog når jeg endelig kommer inn i spillet. Bak rattet på en av spillets autentiske biler suser jeg avgårde bortover grusen, slædder meg gjennom svinger, og har det riktig så fornøyelig. Av og til.

«WRC: FIA World Rally Championship» har nemlig ikke den samme arkadefølelsen som de gamle «WRC»-spillene hadde. I Evolution Studios-serien følte jeg meg hele tiden som en proff sjåfør, en sjåfør som rakk å oppfatte hva slags sving som var på vei, eller hvilket hinder som måtte forseres, og mine lynraske reaksjoner gjorde at jeg for det meste klarte å tilpasse hastigheten og retningen på bilen riktig.

Det nye «WRC»-spillet er mer utilgivelig. Her kræsjer jeg i små kvister og spinner rundt for den minste forseelse. Muligens har den italienske utvikleren Milestone gått mer for «Richard Burns Rally»-modellen, og satset på en mer realistisk og simulatoraktig gjengivelse av sporten, men jeg føler ikke at de har lykkes med dette heller. Spillet krever i større grad pugging av baner og farlige svinger enn lynraske reaksjoner, og bilene reagerer rett og slett ikke raskt nok til at jeg kan kjøre på rent instinkt.

Utdatert

Det er ikke noe galt i å kreve at jeg lærer meg banene og øvelseskjører litt, men da må spillet belønne meg bedre. Med sin nitriste presentasjon er selve kjøringen det eneste lyspunktet i «WRC: FIA World Rally Championship», og når de fleste banene er kjedelige ørken- eller skogslandskap med lite variasjon og mye repetisjon, blir det å øve seg på banene kun for spesielt interesserte.

Grafisk sett er spillet temmelig utdatert, med statiske og livløse bakgrunner. Der utviklere som Codemasters spyr på med gnistregn, dynamisk lys, røyk og fantastiske omgivelser, minner banene i «WRC: FIA World Rally Championship» mest om et Playstation 2-spill rent grafisk. Lite dynamiske er de og. Når jeg suser rundt på snødekte baner i Sverige kræsjer jeg voldsomt i snøskavler. Nei, bilen min forsvinner ikke inn i snøen som spruter alle veier, det er som å kjøre i en betongvegg, PANG sier det, og bilen spretter vekk fra den steinharde snøen med en fersk bulk.

Skademodellen er forøvrig noe Milestone har fått bra til, og den oppfordrer meg virkelig til å skjerpe meg bak rattet. Akslinger og motor og andre komponenter kan pådra seg skade underveis, og med begrensede muligheter til å reparere mellom hvert løp krever det taktiske endringer i kjørestil under løpene dersom man ser at man er i ferd med å pådra seg alvorlige skader.

For entusiaster

Og skademodellen er egentlig en god indikasjon om hvem dette spillet er beregnet på. Jeg kan nok se for meg WRC-entusiaster som er villig til å se forbi den elendige presentasjonen, den trauste grafikken og den litt for seige kontrollen, som orker å bruke timene spillet krever på å bli god, og som kan finne en del moro her. Men for meg blir det for tamt og utdatert. En spennende sport gjengitt på en småkjedelig måte.

Se flere bilder fra «WRC: FIA World Rally Championship» på neste side!

«WRC: FIA World Rally Championship» er utviklet av Milestone og utgis av Black Bean Games. Spillet er lansert på Playstation 3, Xbox 360 og PC.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.