Våre viktigste kamper til nå
0

Våre viktigste kamper til nå

Reisen til Russland – del 1 – del 2 – del 3 – del 4 – del 5

Det er sommer og pause i de fleste europeiske ligaer, men den svenske og norske kjører på. Det gjør at jeg har et valg til kampene mot Tyskland og Tsjekkia i august. Skal jeg satse på Tippeliga-spillere i form, eller skal jeg går for de som nettopp har starta sesongen. Problemet er at det, med all respekt og melde, er mest ræl i Tippeligaen. Slik jeg ser det er det kun et par som kanskje holder nivået.

Denne sommeren er det også spennende å se om noen av landslagsspillerne får nye arbeidsgivere. Jeg er mest spent på Adama Diomande, som virkelig trenger en ny klubb. Bristol City, Cagliari, Metz og Bastia er alle interessert og jeg tror Frankrike kunne passet han godt.

Den første overgangen som går igjennom er riktignok Thomas Grøgaard. Både Basel og Celtic har fått bud på £800k akseptert. Grøgaard fant ut at Skottland var det mest fornuftige. Basel var fortsatt på jakt etter en venstreback og valget falt på Per Egil Flo.

Basel var imidlertid ikke ferdig med Tippeliga-handlinga. De hentet også Fredrik Aursnes fra Molde. De har tydeligvis hatt god erfaring med å hente Moi Elyounoussi, som nå er på vei bort fra klubben for £16 millioner. Både Newcastle og Napoli ønsker angrepsspilleren, men Moi takker overraskende nok nei til begge.

Det er ikke bare overgangsnytt denne sommeren. Både Nils Arne Eggen og Jarl Torske annonserer at de ønsker å pensjonere seg etter kvaliken. Dermed trenger jeg to nye inn i støtteapparatet i oktober.

Den største nyheten denne sommeren er at Qatar blir fratatt VM etter massive protester. Marokko tar over mesterskapet. Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred sier «samme det, vel» i en kommentar til VG.

Flere overgangsnyheter ruller inn. Diomande gikk til Bristol City for £775k. Det betyr et nivå ned, men samtidig kommer han til å spille mye mer enn forrige sesong. Sander Berge, som fortsatt har til gode å være i a-landslagstroppen, men er fast inventar på U21, har gått til Tottenham for £2,5 millioner.

Fredrik Oldrup Jensen følger tidligere lagkamerat Grøgaard og blir også Celtic-spiller, mens Jonas Svensson velger å ikke bli med Everton ned til The Championship. Han går til Nice i Frankrike.

Før troppen skal tas ut kommer det nedslående nyheter. Ole Selnæs har brukket beinet på trening og er ute i seks måneder. Han er dermed uaktuell i lang tid framover.

En annen som er uaktuell er Omar Elabdellaoui. Ikke nok med at han er suspendert til kampen mot Tyskland. Han har i tillegg pådratt seg en skade så Tsjekkia-kampen ryker også. Det samme gjelder Martin Ødegaard, som har pådratt seg et virus.

Med Omar ute, kommer Grøgaard inn i troppen. I tillegg til de tre stopperne vi har med får Tore Reginiussen også sjansen. Det er fortsatt en sjanse for at vi skal spille med tre bak og da trenger vi farta hans. Med Ødegaard ute får vi plass til en debutant. Kristoffer Ajer har tatt Premier League med storm i starten av sesongen og får dermed være med.

Håvard Nielsen, Martin Samuelsen og Magnus Wolf Eikrem er alle ute og inn kommer Per Ciljan Skjelbred og Moi Elyounoussi.

Vi trener på å spille med en trebackslinje helt fram mot kampstart, men jeg feiger ut i siste øyeblikk. Speiderrapporten på Tyskland forteller at de er svakest mot 4-2-3-1 og det fungerte ganske godt sist. Vi går en justering og trekker ned sentrale midtbanen lavere i banen for å minske rommet foran forsvaret. Diomande starter på topp i dag, med King på kanten. Kampen om høyrebacken er det Linnes som vinner.

Tyskland starter kampen i høyt tempo og scorer på sin første sjanse etter 12 minutter. Thomas Müller får stå alene i feltet og spiller ballen over til Mesut Özil som smeller ballen i mål. Når halve omgangen er spilt har vi fortsatt ikke hatt et skudd på mål, og da øker Mario Gøtze ledelsen til 2-0 etter at Forren og Valsvik begge bommer på ballen. Nå er det krise bak der.

Det blir ikke noe enklere når kapteinen vår, Skjelbred, får sitt andre gule kort etter 33 minutter. Vi klarer likevel å holde det på 2-0 til pause.

Vi er nødt til å bli mer solide, derfor kommer Berget inn for King ved pause. Linnes må også bli igjen i garderoben, fordi han har vært gjennomført råtten.

Innbytter Svensson gjør en glimrende prestasjon når han vinner ballen fra Reus og spiller fram til Moi. Kantspilleren kommer seg rundt og får slått inn til Diomande, som putter ballen i mål på første stolpe.

Gleden var kortvarig da Gøtze legger på til både 3 og 4-1. Da benytter jeg anledningen til å gi Kristoffer Ajer debuten. På overtid er vi på en av våre sjeldne angrep. Da blir Diomande felt og dommer peker på straffemerket. Forren reduserer til 4-2, som også blir sluttresultatet. Noe som jeg vil si at er flatterende for vår del. Vi ble rundspilt.

Det vi kan glede oss over er resultatet i Nord-Irland hvor hjemmelaget slo Tsjekkia 4-2. Det betyr at begge har 10 poeng, mens vi har 15. Uavgjort borte mot Tsjekkia vil med andre ord være et strålende resultat for oss.

Til kampen er både Aleesami og Skjelbred ute med suspensjoner. Vi går tilbake til Norgediamanten, som fungerte så bra mot Tsjekkia sist og ga oss en 4-0-seier på Ullevaal. På grunn av farta til Vaclav Kadlec på topp, og fordi Valsvik var svak mot Tyskland, kommer Reginiussen inn i midtforsvaret. Han tar også kapteinsbindet. Vi bytter også folk på begge backene. Ajer tar plass på den defensive midtbanen og henviser Nordtveit til benken, mens Midtsjø erstatter Skjelbred.

Det begynner alt annet enn strålende når Reginiussen misser fullstendig på ei heading og sender Kadlec aleine med Jarstein, men heldigvis er keeperen med på notene. Tsjekkia kjører oss hardt stort sett hele omgangen, men mye av skuddene kommer fra langt hold. Likevel er det ufortjent når Josh King header inn et innlegg fra Adama Diomande like før pause.

Ved pause er det bare en ting som gjelder. Legge oss bakpå og drepe kampen. Vi endrer ikke formasjon, men legger oss langt dypere i banen. I tillegg kommer Nordtveit inn for Henriksen og gir oss litt ekstra defensive fibre. De virkelige heltene finner vi i forsvaret, hvis vi ser bort i fra Grøgaard og legger til Ajer. Spesielt Forren imponerer når andre omgang spilles uten en eneste sjanse.

Med to kamper igjen ligger vi fem poeng foran Nord-Irland. De to kampene er mot nettopp Nord-Irland og San Marino, så vi kan vel konkludere med at andreplassen er så godt som sikra. Vi er fire poeng bak Tyskland, men de er det ingenting å gjøre med.

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.