Vi har prøvd Insomniacs nye skytespill
0

Vi har prøvd Insomniacs nye skytespill

feb 19 Spill.no  

Fra tid til annen hender det at det utvikleren sier og forteller stemmer så lite overens med det man etterpå får spille at man skjønner at her er et eller annet riv ruskende galt. Slik føles det med Insomniacs Fuse, tidligere kjent som Overstrike.

Fantasikrig

Fuse handler om fire spesialsoldater som reiser over hele kloden for å kjempe mot en ond organisasjon som misbruker en slags slem energi fra verdensrommet kalt Fuse. De fire spesialsoldatene – to menn og to damer – har unike våpen og unike ferdigheter. Hovedpersonen Dalton kan generere et digert gjennomsiktig skjold foran seg som partnerne kan gjemme seg bak. De to kvinnene Naya og Isabelle har evnen til å forandre fiender til krystaller eller sorte hull, mens Jacob er ekspert på langdistanseskudd. Hver person har sitt eget unike Fuse-våpen som skaper spesialeffektene som skjold, krystallisering og sorte hull, og Insomniac ønsker at spillerne skal hoppe mellom de ulike figurene mens de spiller.

Denne hoppingen kan gjøres når som helst i spillet. Møter du på fiender i dekning langt unna er det mest effektivt å være snikskytteren Jacob, da velger du bare å styre ham mens konsollen tar over den andre i laget du nettopp forlot. Hoppingen mellom figurer er smidig og enkelt, men foruten skjoldet til Dalton og distanseskaden til Jacob er det litt for lite variasjon i figurene til at jeg føler det er verdt det. Hadde de hatt ulik bevegelseshastighet og langt flere spesialferdigheter å rutte med ville det vært markant forskjellige spillestiler mellom de ulike karakterene, men slik føles det ikke. Fiendene skal fylles med sorte Fuse-kuler, og det spiller egentlig fint liten rolle hvem av figurene man styrer, skytingen føles ensformig uansett.

Vi kjemper oss gjennom et lagerområde i fjellene og et indisk tempel. Detaljene er vage allerede, kun et døgn etter jeg prøvde nivåene. Vi snakker dekningsbasert skyting, Gears of War-aktig, med glorete grafikk og et overfladisk sci-fi-preg. Hver figurs Fuse-våpen er det som gjør spillet spesielt. Det er tilfredsstillende å skape sorte hull av fiender, som suger inn de andre fiendene. Men kampene er kaotiske, og selv om jeg samarbeider med en annen spiller sliter jeg med å få en oversikt og legge en taktisk plan for slagene.

Samarbeid

Det er ingen tvil om at dette er laget for å spilles med tre andre personer, og da kan selvsagt Fuse ha noe for seg. Et rollespillsystem surrer og går i bakgrunnen, der Fuse-effekter kan oppgraderes og styrkes.

Mens hovedhistorien tar deg med over hele verden er Insomniac også stolte av sin Echelon-modus. Tenk Special Ops fra Call of Duty, bare med tilfeldig genererte oppdrag på hvert nivå. Her skal man bevokte et kart der fienden angriper i bølger og der man har nye oppdrag for hver bølge som ankommer. At oppdragene og fiendenes inntog varierer tilfeldig fra gang til gang skaper en viss variasjon, men når jeg spør Insomniac om spillerne selv vil kunne skape oppdrag her, rister firmaets representant på hodet.

I Echelon-modusen kommer min russiske partner og meg selv ikke lenger enn til nivå tre, tydeligvis spiller vi spillet helt feil,min Rambo-aktige venn er mest opptatt av å løpe i døden gang på gang noe som gjør at oppdraget konstant feiler. Kartet er såpass lite at den forkynnede tilfeldighetsgeneratoren gjør lite utfall på hvordan modusen er å spille. Det spiller liten rolle hva man skal bevokte eller plukke opp eller bekjempe, det blir stort sett det samme spillet uansett hva systemet genererer.

Det er vanskelig å spå en lys fremtid for Fuse. Tragedien er at det minner mer om mislykkede skytespill som Bodycount og Syndicate enn den blandingen av Gears of War og Timesplitters Insomniac forsøker å skape. Skal jeg være ærlig tror jeg at tradisjonelle skytespillere vil bli skremt vekk av de glade fargene og de abstrakte Fuse-våpnene med sine sorte hull og krystalliseringer. Per i dag ligger det heller ikke en spillmotor i bunnen som byr på noe mer enn konkurrentene, og samarbeidsmodusen føles fattig sammenlignet med flerspillerkongen Borderlands 2.

Basert på min time med Fuse i Stockholm klarer jeg ikke å se for meg at spillet kommer til å slå an, jeg frykter det vil drukne i den alt for dype skytespillsjøen. Dessverre.

Se flere bilder fra Fuse på neste side!

Fuse utvikles av Insomniac og utgis av Electronic Arts. Spillet lanseres på Playstation 3 og Xbox 360 i løpet av året. Reise til Stockholm for å teste spillet ble betalt av Electronic Arts.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.